El secret dels pastissos: fer sempre el mateix pastís
En qüestió de pastissos, no hi hauria d’haver secrets. O, millor dit: el secret dels pastissos hauria de ser aquest: podem fer sempre el mateix pastís.
Quin? Doncs el pa de pessic de tota la vida.
Aques és el gran secret: ous, sucre i farina. I res més.
Fàcil, simple, essencial, natural, casolà, imprescincible, sense llevat, sense afegits químics.
Per a totes les cases i per a totes les butxaques.
Per a festes, berenars, esmorzars o postres. Per a gormands o sobris. Per a nens o per a avis…
La base sempre és la mateixa.
I es fa així:
Poseu quatre ous de mida mitjana en un bol, amb 125 g de sucre. Bateu força estona amb una batedora elèctrica de barnilles. Heu d’aconseguir una crema densa i esponjosa (us podeu ajudar amb una mica d’escalfor indirecta sobre el bol. Per exemple, posant-lo al bany maria mentre bateu. L’escalfor ajuda a fer la crema densa).
Quan teniu la crema, afegiu-hi 125 g de farina (si és de força, quedarà més bé). Aboqueu la farina a poc a poc. Si és tamisada, millor, perquè no faci grumolls. Barregeu la farina a la crema amb una espàtula, de sota cap amunt, per tal que la massa no perdi l’esponjositat.
Preescalfeu el forn a 180 graus.
Unteu amb mantega un bol d’enfornar (ha de fer un pam de diàmetre i mig pam de fondo). Nosaltres sempre fem servir plates d’enfornar de vidre. Són perfectes perquè permeten controlar la cocció en tot moment. Aboqueu la pasta dins el bol i enforneu a 180 graus.
Podeu posar foc a dalt i a baix, controlant la cocció equilibrada de la part inferior i la part superior del pastís.
Quan el tenim acabat, el pa de pessic el podem revestir de xocolata desfeta, o li podem afegir làmines de poma. El podem farcir de melmelada, mantega o crema pastissera. O el podem adornar amb ametlla o avellana picada. O bé el podem retallar com a melindros o estendre fent un braç de gitano…
Les possibilitats són moltes. Però la base és sempre la mateixa.
El pastís de la foto l’hem fet amb una barreja de farina integral i farina blanca, i amb sucre de canya integral (panela).