Escollim el nom dels nostres fills. El cas de Blau

Tots els pobles han donat relleu a l’elecció del nom dels nens i les nenes. I quasi totes les cultures, arreu del món, han buscat un lligam significatiu entre el nom elegit i la persona que el porta.

Ha estat a la nostra societat que els noms han perdut valor, significat i força. Però això ara està canviant. L’estudiós Josep Maria Albaigés, abans de morir, remarcava que d’entre allò que transmetem als nostres fills, “el nom és l’únic atribut voluntari” que conservaran tota la vida. “No hem d’oblidar”, deia Albaigés, “que tot i que li posem nosaltres, el nom pertany per sempre més al fill”.

Potser per això avui dia tornen els noms que volen retratar una qualitat del nadó (Fort), o que volen ajudar-lo en el seu camí per la vida (Llum). Tornen els noms lligats a valors, virtuts o sentiments (Franc, Pau, Amor, Alegra), tornen noms que inspiren força (Lleó), misteri (Lluna), il·lusió (Fada) o bellesa (Flora). Noms lligats a indrets geogràfics (Alguer), noms que remeten a la Natura (Abril): noms d’arbres (Tell), de flors (Violeta), de muntanyes (Aitana) o d’herbes (Vidalba)…

Tornen els noms simbòlics (Aurora). I tornen els noms de colors, com Blau…

Per cert, Blau és un nom que es pot posar a un nen i també a una nena. A Lleida hi ha la Mare de Déu del Blau. L’escultura, bellíssima, té més de cinc-cents anys i es pot veure a la catedral nova de la capital de Ponent. L’onomàstica se celebra el 2 de febrer.

Sí. Vivim temps de revifalla de noms. Però, hem de saber que la tradició pesa molt. No sempre cal donar l’esquena a la tradició. A casa nostra tenim noms meravellosos procedents de l’encreuament de les cultures que han fet Catalunya. Noms molt ben assentats al Santoral cristià. Noms judeocristians. Noms hebreus. Noms de procedència romana, grega, visigòtica o musulmana… Convé només reconèixer el seu origen, conèixer el seu significat…, escatir el seu poder. Potser ens endurem sorpreses si coneixem l’etimologia i la història del nostre nom.

Hem d’aprendre a dialogar amb el nostre nom. ¿Quins personatges de mèrit han portar el nostre nom? Investiguem-ho. Quedem-nos amb allò que ens ajuda a viure amb el nostre nom… Perquè els noms parlen! Parlem amb el nostre nom!

Si en voleu saber més: “Onomasticó: El Santoral ampliat amb noms d’altres procedències. Per conèixer l’origen i el significat dels noms”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *